Podrška promociji nauke i tehnološkog razvoja iz fondova EU

Bez autora
Nov 14 2012

U Srbiji ima dobrih inovativnih ideja koje mogu da se pretoče u realnost i da će14 kompanija biti finansirano za svoje inovativne proizvode ili ideje koje tek treba da razviju.Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović je na svečanosti povodom objavljivanja rezultata javnih poziva za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija naveo da je podrška koju EU obezbeđuje kroz ove programe veoma značajna zbog direktnog uticaja na napore koje resorno ministarstvo ulaže u ojačanje i promociju nauke i tehnološkog razvoja u Srbiji.

Podrška promociji nauke i tehnološkog razvoja iz fondova EUMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da u Srbiji ima dobrih inovativnih ideja koje mogu da se pretoče u realnost i da će14 kompanija biti finansirano za svoje inovativne proizvode ili ideje koje tek treba da razviju.

Obradović je na svečanosti povodom objavljivanja rezultata javnih poziva za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija naveo da je podrška koju EU obezbeđuje kroz ove programe veoma značajna zbog direktnog uticaja na napore koje resorno ministarstvo ulaže u ojačanje i promociju nauke i tehnološkog razvoja u Srbiji.

On je istakao da će u okviru javnog poziva Fonda za inovacionu delatnost od 146 prijavljenih biti finansirano 14 kompanija iz Srbije, a reč je o sredstvima u iznosu od približno dva miliona evra koja su namenjena za inovativne proizvode ili ideje koje tek treba razvijati.

Ministar je saopštio da se Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija sprovode u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, koji se finansira kroz pretpristupne fondove EU i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Iz Programa ranog razvoja nagrađeno je devet kompanija i svaka od njih dobiće do 80.000 evra, što su sredstva koja će omogućiti realizaciju inicijalne faze razvoja, koji traje jednu godinu.

Iz Programa sufinansiranja inovacija biće finansirano pet kompanija pojedinačnim iznosom do 300.000 evra. Ovaj program omogućava već osnovanim preduzećima da uđu u razvoj i komercijalizaciju svojih novih proizvoda i usluga.

Svečanosti su prisustvovali i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins, vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacionu delatnost Ljiljana Kundaković, kao i predstavnici nagrađenih kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik